Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen.

Nieuwbouw Plantorama, Hørsholm (Denemarken) 2021

In samenwerking met het Deense bureau Rambøll heeft Breddels Architecten het nieuwe moderne tuincentrum Plantorama in Hørsholm ontworpen.

Plantorama Hørsholm werd op 25 maart 2021 geopend als het twaalfde duurzame belevingscentrum met een enorm assortiment producten voor huis, tuin en dier. Op de verdieping in het hart van het tuincentrum bevindt zich het restaurant 'Restorama' met uitzicht op de planten en op 'Spirestrup', een sprookjesachtige speelwereld met tal van speelactiviteiten waar de kinderen zich kunnen vermaken.

Net zoals bij Plantorama Tilst heeft het project door het gebruik van de bijzondere asymmetrische dakconstructie en de aangepaste noord-zuid oriëntatie de ideale 'Knowledge Based Building' uitvoering gekregen. Zo worden de asymmetrische schuine dakvlakken aan de zuidzijde gebruikt voor zonnepanelen en aan de noordzijde zijn transparante polycarbonaat panelen toegepast voor zo veel mogelijk natuurlijk licht.

Plantorama Hørsholm is gebouwd met zorg voor het milieu. Het tuincentrum heeft 526 zonnepanelen op het dak geplaatst, met een totaal vermogen van 171.841 kWh. Dit betekent dat 50-60% van het elektriciteitsverbruik van het tuincentrum gedekt wordt door de zonnestralen. Daarnaast is overal in het tuincentrum moderne LED-verlichting aangebracht. Door middel van de verbrede nokluchting wordt maximale natuurlijke ventilatie gerealiseerd. Samen met de schermdoeken zorgen die voor de ideale omstandigheden en een constante luchttemperatuur voor de planten.

Brede regengoten voorkomen bij extreme regenval wateroverlast. Regenwater wordt opgevangen in ondergrondse tanks, die 600.000 liter water kunnen bevatten, om bijvoorbeeld planten water te geven. Dit vermindert het waterverbruik terwijl de planten worden bewaterd met kalkvrij regenwater, waaraan de meeste planten de voorkeur geven. Zodra de planten water hebben gekregen, stroomt het overtollige water terug in de tank, waardoor een grote verspilling van water wordt voorkomen.