Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen.

Nieuwbouw Intratuin, Zwolle (Nederland) 1999

In Zwolle verrees een wel heel bijzondere Intratuin (nu Tuinland geworden). Dit is de eerste Intratuin die parkeren en winkelen combineert in één gebouw. Een oplossing die uit nood werd geboren, maar verrassend goed uitpakte. Het bouwkavel van 16.000 m2 was namelijk te klein voor de gewenste 13.000 m² winkeloppervlakte en 500 parkeerplaatsen.

Onder het gehele complex bevindt zich een halfverdiepte parkeergarage, die plek biedt aan 450 auto’s en samen met de 100 parkeerplaatsen op het terrein ruimschoots aan de parkeerbehoefte voldoet. De gevel van de parkeergarage bestaat uit lichtgekleurde prefab betonnen gevelelementen met grote halfronde openingen. Uitwaaierende roosters zorgen voor een bijna frivool geveldeel, dat mooi contrasteert met de strakke glasstroken daarboven.

De ingang is als een serre voor het middendeel van het tuincentrum geplaatst. Dat deel staat dwars op de overige kassen en wordt bekroond door een extra laag met kantoren. In de royale entree van vijftien bij vijftien meter zijn de extra lange, en daardoor niet al te steile, rolpaden naar de verdieping en de riante winkelvloer ondergebracht. Niet alleen het winkelen, maar ook het laden en lossen gebeurt in deze Intratuin op niveau.

Bijzondere aandacht was er voor een goede klimaatvoorziening voor de planten, in de vorm van hoogwaardige installaties en een bewateringssysteem met regenwater, én een aangenaam verblijfsklimaat. In de grote kassen geven de daar aanwezige kleine winkeltjes het geheel een menselijk maat. Het tuincafé is verfraaid met bijzondere elementen en zelfs de parkeergarage is aangenaam. Door de roosters stromen volop daglicht en frisse lucht naar binnen en de extra hoogte, brede parkeerplaatsen en legale graffitikunst van lokale jonge kunstenaars op de muren maken ook het parkeren tot een feest.

Zo is winkelen in de Intratuin in Zwolle op alle niveaus een bijzonder prettig gebeuren.