Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen.

Nieuwbouw Intratuin, Barneveld (Nederland) 2002

De Gemeente Barneveld wilde langs de A30, op het hoekpunt in De Burgt een mooi, beeldbepalend gebouw zien. Het mocht ook hoog worden, ruim twaalf meter, omdat het op die manier ook als een geluidswal fungeert.

Omdat de architectuur aan de buitenrand van woonwijk De Burgt de sfeer oproept van huizen uit de dertiger jaren, vooral bij de twee-onder-één-kappers en de vrijstaande woningen, ontstond het idee om het ontwerp van de Intratuin-vestiging daar op aan te laten sluiten. Bij de architect kwam een beeld naar voren van een stationsgebouw uit die periode.

Intratuin Barneveld is het eerste tuincentrum in Europa met gebogen stalen spanten. Dit geeft het gebouw een uitstraling in oud Victoriaanse stijl en het ademt de sfeer van een Botanische tuin. Door volop daglicht ervaart het publiek het gebouw als tuin. Het hoofdgebouw is een combinatie van een staalconstructie en kassenbouw. De oplopende symmetrische opbouw toont kracht en sfeer en biedt ruimte aan een verdiepingsvloer van 2200 m² waar luxe sfeerartikelen worden verkocht. Intratuin Barneveld ging de uitdaging aan om als eerste tuincentrum in Europa een verdieping aan te brengen.

De verlichting is hoogfrequent op zonlicht geschakeld, wat betekent dat de binnenverlichting vanzelf dimt naarmate er meer zonlicht is. Computers zorgen voor het automatisch openen van ramen en de zes enorme glazen panelen, terwijl een computergestuurd bevloeiingssysteem opgevangen regenwater hergebruikt om de planten water te geven.

Intratuin Barneveld is de top in Europa, een toonbeeld van architectuur in tuincentra
Intratuin Barneveld is de top in Europa, een toonbeeld van architectuur in tuincentra